Tuzla Jeotermal
Enerji A.Ş.
Şirketin paylarının tamamı Egenda’ya ait olup, Egenda’nın %74,53 oranına sahip Enda, dolaylı hâkim şirket konumundadır.
Tuzla JES Çanakkale-Tuzla Jeotermal Sahası, Ayvacık İlçesi Gülpınar beldesinin 5 km batısında yer almaktadır. Tesis, MTA’dan 2003 tarihi itibarıyla 49 yıllığına saha kullanım alanı almış ve 2004 yılında EPDK’dan 40 yıl süreli üretim lisansının sahibidir. Santralin kurulu gücü 7,5 MW olup, yıllık üretim kapasitesi 56 GWh’tır. 2007 yılında başlayan sondaj çalışmalarının ardından 2009 yılında santral inşaat çalışmalarına başlanmış, yıl sonunda test üretiminin ardından 13 Ocak 2010 tarihinde Bakanlık tarafından ticari işletmeye alınmıştır.
Şirketimiz, YEKDEM kapsamında 2011 yılı Aralık ayında başladığı 105 USD/MWh’lık birim satış fiyatından satışlarını 2020 yılında da tamamlayarak, 2021 yılında sistem fiyatları üzerinden satışa başlamış ve 2024 yılında da aynı şekilde satışlarına devam etmiştir.
2019 yılında 3 üretim kuyusunda oluşan silikat kabuklaşmasına önlemeye yönelik, formik asit yerine karbondioksit salmaması için test sistemi kurulmuş ve deneme çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmaların olumlu sonuç vermesiyle istinaden de formik asit yerine CO2 kullanımı kararı alınmış ve bu sistemle santral 2022 yılında da çalışmaya devam etmiştir. Yapılan bu çalışma sayesinde yıllık bazda 11 tonluk asit kullanım tasarrufu sağlanmıştır. 2021 ve 2022 yıllarında bu sistemle üretim devam etmiştir. Söz konusu çalışma 2022 yılında Avrupa’da ilk 5 yenilikçi jeotermal proje arasına girmiştir. Tuzla Jeotermal Enerji A.Ş. 2023 yılında aynı proje ile ISO 14064-2 Sertifikasını Türkiye’de almaya hak kazanan ilk şirket olmuştur. 2024 yılında söz konusu proje, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından düzenlenen Karbon Zirvesinde karbon salınımının azaltılması hedeflerine yönelik ödüle layık görülmüştür.
2021 yılında İYTE ile birlikte jeotermal akışkandan Li eldesine yönelik santralde pilot tesis kurularak test çalışmalarına başlanmış olup, laboratuvar çalışmaları ile paralel olarak devam edilmektedir. 2022 yılında söz konusu pilot sistem 1 reaktör daha ilave edilerek Sr eldesinin de paralelde tutma denemeleri yapmak üzere hazırlığı tamamlanmıştır. 2023-2024 yıllarında ise üzerinde farklı filtre ve kimyasal bileşenlerin denenmeleri İYTE ile birlikte yapılmış olup, Ar-Ge çalışmaları devam etmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından BEKRA (Büyük Endüstriyel Kaza Risklerinin Azaltılması), GYS (Güvenlik Yönetim Sistemi) ve İSG (İş Sağlığı Güvenliği) konulu denetim yapılmış ve başarılı bir denetim geçirilmiştir.
2024 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanun’a istinaden yayımlanarak yürürlüğe giren; hava, su, toprak, gürültü ve atıkların tüm yönetmeliklerinin ele alındığı Birleşik Denetim uygulanmış, başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır. Santral atıkları ulusal atık yönetim sistemine Sıfır Atık kapsamında uygun olarak değerlendirilmiş ve Sera Firmaları ile gübreleme çalışmalarında değerlendirme alınmıştır.
Tesislerin Birden Çok Kaynaklı (Hibrit) Yenilenebilir Üretim Tesisine dönüştürülmesine yönelik lisans tadil başvurularıyla ilgili olarak; 08.03.2020 tarihinde yayımlanan Resmî Gazete’de yer alan “Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in ilgili maddeleri hükümlerince Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ)’nin ilan etmiş olduğu bölgesel bağlanabilir kapasitelere istinaden işletmede olan Tuzla JES için 4,2 MWp kurulu gücünde Güneş Enerjisi Santrali başvurusu yapılmıştır. Bölgesel kapasitelere istinaden 0,08745 MWp güç için uygunluk verilerek üretim lisansı tadil edilmiş olup süreçler, Resmî Kurumlar nezdinde devam etmektedir.
Reküperatörün yenilenmesine yönelik firma ile çalışmalar yapılmış, ayrıca sistem veriminin arttırılması için ilave eşanjör ve ACC Sistemi kurularak alınabilecek MW üzerinden fizibilite çalışmaları hazırlanmıştır.
İşletmedeki Tesisler:
1. Tuzla JES
WEB SİTESİ